Ticker

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Pokok Betik : Penanaman dan Kegunaan

Pokok betik
Pokok betik, juga dikenali sebagai pokok papaya, adalah tumbuhan tropika yang ditanam untuk buahnya yang manis dan berair. Daun dan akarnya juga mempunyai kegunaan perubatan tradisional dalam beberapa budaya. Penerangan selanjutnya adalah berkaitan dengan penanaman dan kegunaan betik.


Untuk menanam pokok betik, berikut adalah beberapa panduan umum:


1. Pemilihan Lokasi:

 - Pokok betik memerlukan cahaya matahari yang mencukupi. Pilih lokasi yang mendapat sekurang-kurangnya 6-8 jam cahaya matahari langsung setiap hari.


2. Tanah yang Sesuai:

   - Tanah yang gembur dalam struktur, bersaliran baik, dan kaya dengan bahan organik adalah yang terbaik. Pastikan tanah tidak digenangi air.


3. Menanam Benih atau Keratan:


 - Anda boleh menanam anak pokok atau keratan daripada pokok sedia ada. Keratan berbuah lebih cepat daripada biji. 


4. Langkah Berjaga-jaga Utama: - Pastikan anak lembu disiram dengan kerap, terutamanya semasa ia masih muda. Sediakan keluli yang sesuai, terutamanya keluli yang kaya dengan fosforus. 


5. Pemangkasan: - Pemangkasan daun atau ranting kering atau mati boleh membantu pertumbuhan yang lebih baik. 


6. Kawalan Pemusnah: 


- Pantau pokok anak lembu untuk tanda-tanda serangan serangga atau penyakit. Tindakan segera diperlukan jika ada masalah. 


7. Tuai Buah-buahan: 


- Anak benih biasanya mengambil masa beberapa bulan untuk berbuah selepas ditanam. Buahnya boleh dipetik apabila sudah masak


8. Kebersihan dan Penjagaan: - Pastikan menjaga kawasan sekitar pokok betik dengan membersihkan rumpai dan bahan organik terbiar.


Sila ambil perhatian bahawa pokok betik mengambil masa untuk tumbuh dan berbuah, jadi kesabaran adalah penting. Juga, pastikan anda mengikuti garis panduan penjagaan dan pemangkasan yang betul untuk mendapatkan hasil yang baik.


Keburukan Pokok Betik yang ditanam berdekatan dengan simen konkrit?

Akar pokok betik, seperti akar banyak tumbuhan lain, mempunyai potensi untuk merosakkan struktur konkrit seperti lantai atau saluran paip jika ia tumbuh terlalu dekat dengan konkrit tersebut. Akar boleh meresap ke dalam rekahan kecil dalam konkrit mencari air atau nutrien, dan seiring masa, ia boleh menyebabkan kerosakan kepada konkrit.


Untuk mengelakkan masalah ini, adalah bijak untuk menanam pokok betik atau tumbuhan lain yang mempunyai sistem akar yang kuat dan meluas jauh daripada struktur konkrit. Anda juga boleh menggali kawasan yang berhampiran dengan konkrit untuk memastikan akar tumbuhan tidak tumbuh terlalu dekat.Jika anda menghadapi masalah dengan akar pokok betik yang tumbuh terlalu dekat dengan struktur konkrit, adalah penting untuk mengambil langkah-langkah pencegahan seperti memangkas akar yang terlalu dekat dan menjaga kawasan tersebut untuk mencegah masalah yang lebih serius dalam jangka panjang.


Selingan :-


Gambaran Betik sekakiPost a Comment

0 Comments